آنچه مسلم است همانطور که داخل خانه نیاز به نظافت و تمیزی دارد، نمای بیرونی که به نوعی چشم انداز ساختمان می باشد هم از این قاعده مستثنی نخواهد بود و نیاز به شستشوی نما (نماشویی) دارد.
نمای ساختمان های امروزی تنوع بسیاری گوناگونی را دارا می باشند عمده مصالح استفاده شده در نماهای امروزی سنگ (گرانیت، بادبر، تراورتن، تیشه ای، آنتیک و …) آجر، چوب، سیمان، کامپوزیت، شیشه و … می باشد. مسلما نحوه شستشوی نما برای هر کدام از این موارد شیوه خاص خود را می طلبد.
شستشوی نما با طناب یا با داربست؟
حتما برای شما هم پیش آمده است که به فکر نظافت و شستشوی نمای ساختمان خود افتاده باشید. حال تصمیم گیری با شماست که برای این موضوع از داربست استفاده کنید و هزینه اضافی پرداخت کنید و یا اینکه از متد شستشوی نما بدون داربست (راپل) استفاده کرده و به راحتی آن هم در اسرع وقت و با هزینه حداقلی این کار را انجام دهید.
در زیر تفاوتهای شستشوی نما بدون داربست و با داربست را از جهات مختلف برای شما بررسی و مقایسه می کنیم.
فاکتور قیمت
شستشوی نما بدون داربست و یا با داربست از لحاظ قیمت تنها در هزینه باز و بست داربست با هم تفاوت خواهند داشت. حال هر چه یک نما بزرگتر باشد اختلاف قیمت رو به افزایش می گذارد. در اینجاست که اهمیت شستشوی نما با طناب کاملا مشخص شده و یک صرفه جویی مخصوصا برای ساختمان های بزرگ حاصل خواهد نمود.
فاکتور زمان
مطمئنا برای هر شخص یا ارگانی انجام کار آن هم در اسرع وقت از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. حال شما فرض کنید که برای انجام کار شستشوی نما می خواهید از داربست استفاده کنید. برای این کار بسته به ابعاد کار حداقل یک یا چند روز می بایست زمان برای نصب داربست صرف شود. همچنین بعد از اتمام کار نیز دوباره به همین نحو چندین روز زمان نیاز خواهد بود.
با توضیحات ارائه شده مطمئنا انتخاب شستشوی نما بدون داربست امری کاملا منطقی و معقول از جهت صرف جویی در زمان می باشد.
فاکتور آسیب به نما و مالکین
این فاکتور را از دو جهت مورد بررسی قرار می دهیم. مورد اول آسیب به نما حین باز و بست داربست می باشد. چرا که کوچکترین غفلت در جابجایی داربست ها ممکن است باعث شکستن شیشه های نما از یک طرف و فشار آوردن به سنگهای نما و نهایتا افتادن آنها از جهتی دیگر شود. در عین حال خود افتادن سنگ نیز می تواند باعث خسارت های مالی و جانی دیگری بشود.
اما مورد دوم با توجه به بسته شدن داربست روی نما، علاوه بر اینکه جلوی عبور و مرور مالکین ساختمان را می گیرد می تواند نوعی نا امنی و باز شدن راه دزد به ساختمان را امکان پذیر نماید. از همین رو بستن داربست می تواند برای ساکنین بسیار سخت و مخاطره آمیز باشد.
فاکتور ایمنی کارکنان
همیشه برای کارفرمایان محترم بحث ایمنی کارکنان از اولویت خاص و مهمی برخوردار می باشد. چرا که در صورت بروز هر حادثه ای ممکن است آن ها در نهایت نگران مسئولیت خود باشند. حتما حداقل یک بار برای شما پیش آمده است که کسانی که روی داربست کار می کنند را دیده اید که بدون هیچ ایمنی و حتی بستن کمربند مهار مشغول به کار می باشند.
کار با طناب در ارتفاع نسبت به انجام کار روی داربست به مراتب از ایمنی بیشتری برخوردار می باشد. در همین حد کفایت میکنیم که بدانید تمامی ابزارهای به کار برده شده در تکنیک راپل همگی دارای استانداردهای روز اروپا بوده و ایمنی کامل را فراهم می نماید. فلذا انتخاب شستشوی نما بدون داربست امری کاملا منطقی و عاقلانه می باشد.
مراحل اقدام به شستشوی نمای ساختمان
در اولین گام برای انجام کار شستشوی نمای ساختمان بدون داربست و با طناب می بایست با گروه ما تماس حاصل فرمایین. پس از تماس کارشناسان ما دو راه برای رویت کار پیش روی شما می گذارند.
مورد اول ارسال عکس یا فیلم از نمای کار خود می باشد. مورد دوم فرمودن آدرس از جانب شما و سپس بازدید از محل پروژه توسط کارشناسان ما می باشد. البته در بعضی از موارد نمی توان با دیدن عکس و فیلم قیمت اعلام نمود که حتما می بایست بازدید انجام شود.
پس از رویت نمودن پروژه کارشناسان ما تمامی توضیحات مربوطه را به شما گفته و قیمت براوردی را اعلام خواهند نمود. در صورت نیاز مشتری، از طرف ما پیش فاکتوری نیز صادر شده تا به رویت تمامی مالکین جهت تصمیم گیری نهایی برسد.
واگذاری کار به گروه ما
پس از اعلام قیمت و ارائه توضیحات از طرف ما و بررسی های مربوطه از سمت کارفرما کار به گروه ما محول می گردد. در این زمان ما به مشتری زمان شروع کار شستشوی نما بدون داربست را اعلام کرده و توصیه های لازم را بیان خواهیم نمود.
تقدیم قرارداد قبل از انجام کار
قبل از شروع کار شستشوی نمای ساختمان بدون داربست قراردادی به مشتری عزیز تقدیم می گردد که در آن مشخصات مشتری به عنوان کارفرما ذکر می گردد. در این قرارداد مبلغ انجام کار درج شده و بستگی به حجم کار مبلغ می تواند در یک فقره برای کارهای کوچکتر در اتمام کار و یا در سه فقره برای کارهای بزرگتر دریافت می گردد.
انواع شستشوی نما (نماشویی)
شستشوی نمای ساختمان یا همان نماشویی برای نماهای مختلف که از متریال گوناگون ساخته می شوند، روش های خاص خود را دارد که در زیر مختصری برای شما توضیح داده خواهد شد.
(1) شستشو توسط واترجت و واتر سندبلاست
در این روش از آب پر فشار برای شستشوی نمای ساختمان (نماشویی) استفاده خواهد شد. از این روش در اکثر نما ها به جزء شیشه و کامپوزیت می توان استفاده نمود .هر چند که نماهای شیشه ای و کامپوزیت اگر خیلی کثیف باشند برای زدودن کثیفی ها در درجه اول می توان از واتر جت استفاده نمود.
عمده کاربرد واترجت در نما های آجری، سیمانی و سنگ های غیر صیقلی مانند تیشه ای، آنتیک، بادبر و …. می باشد. در نماهای سیمانی شستشو فقط از طریق واترجت خالی بوده و امکان اجرای سند بلاست نمی باشد. اما در نماهای آجری و سنگی (غیر صیقلی) پس از شستشو توسط واترجت ممکن است کثیفی هایی که تبدیل به رسوب شده است از بین نروند، لذا راه چاره واتر سند بلاست می باشد.حسن این روش مسلما قدرت پاک کنندگی آن است و عیب بزرگ آن ضعیف شدن سنگ یا آجر می باشد چرا که در این روش عمل لایه برداری انجام خواهد شد. واتر سند بلاست به این صورت می باشد که آب پر فشار و سیلیس توام و باهم به نما خورده و لایه برداری انجام می شود.

مشخصات دستگاه واترجت
اما دستگاه های واتر جت از نظر منبع تغذیه و قدرت انواع گوناگونی دارند. واتر جت ها به دونوع بنزینی و برقی تقسیم می شوند که نوع برقی خود به دو قسمت تک فاز و سه فاز تقسیم بندی می شوند. قدرت واترجت بر اساس فشار آن می باشد که برای عملیات نماشویی بهترین گزینه ها واترجت های سه فاز 200، 240، 300 بار می باشند.
براورد قیمت برای شستشوی نما (نماشویی) توسط دستگاه واتر جت بعد از بازدید از نما اعلام می شود که معمولا این هزینه کمتر از 1،500،000 تومان نخواهد بود.
(2) شستشو به روش سنتی یا همان آب و مواد شوینده
این روش مناسب برای نماهای شیشه ای، کامپوزیت و سنگ های صیقلی می باشد. در این روش ابتدا نما خیس شده و سپس توسط مواد شوینده تمیز می شود و در انتها دوباره آب گرفته می شود کل نما به این ترتیب شسته شده و گام نهایی لکه گیری می باشد.
برخی از سنگهای چینی و سفید رنگ که در قدیم بیشتر مورد استفاده قرار می گرفت، معمولا در بخشهایی که دچار رسوب و سیاهی شده باشند به این راحتی نمیز نمی شوند. این موضوع در زیر پنجره ها که در مرور زمان با شره کردن آب بیشتری مواجه هستند بیشتر مشهود است. این سنگها را به هیچ عنوان نمی توان با سندبلاست تمیز کرد چرا که باعث نابودی و از بین رفتن رزین و حالت صیقلی روی سنگ خواهد شد. راهکار این مشکل استفاده از سمباده نرم و برخی از حلال های مخصوص خواهد بود. نمونه ای از این کار را در عکس مشاهده می فرمایین. همانطور که ملاحظه می فرمایین قسمت سمت راست نما شسته شده و سمت چپ در حال شستشو است.
(3) شستو توسط ابر و تی
این روش بیشتر برای شیشه های نما کاربرد دارد. در این روش استفاده از آب وجود نخواهد داشت و نظافت توسط اسپری های تمیز کننده سطح و سپس توسط تی های آب جمع کن انجام می شود.
بعضی از همکارهای ما کامپوزیت را هم با این روش انجام می دهند که خیلی کار درستی نمی باشد. برآورد قیمت در این روش هم همانند دو روش دیگر کاملا وابسته به بازدید از محل کار می باشد.
قابل ذکر است که نماهای کامپوزیت هم پس از شستشو توسط واترجت یا آب و مواد شوینده ممکن است در انتهای کار نیاز به لکه گیری توسط ابر و تی داشته باشند.
تعهدات پیمانکار در بحث نماشویی
در بحث قرارداد گروه ما پیمانکار نامیده می شود. طبق هر قرارداد تعهداتی بر عهده ما می باشد. بیمه بودن عوامل اجرایی مهمترین بخش از تعهدات ما می باشد. در داخل قرارداد شماره بیمه نامه ذکر می شود و همچنین قید می گردد که تمامی مسئولیت کارکنان به عهده ما می باشد.
انجام کار شستشوی نما بدون داربست در یک بازه زمانی معین دیگر تعهد ما در قبال مشتری می باشد که می بایست در زمان مقرر شروع و در زمان مشخص شده کار خاتمه یابد. در قرار داد ذکر می گردد که زمان انجام کار چند روز می باشد.
استفاده از نیروهای مجرب و کار بلد و همچنین انجام کار به نحو احسن از دیگر تعهدات ما در قبال کارفرمای عزیز می باشد. لازم به ذکر است گروه راپل سنتر در بدو ورود خدمات راپل نمای ساختمان به ایران، تاسیس شده و در این بازه زمانی تمامی پرسنل غربال شده و به هیچ عنوان از نیروی کم تجربه و مبتدی استفاده نخواهد شد.
تعهدات کارفرما در بحث نماشویی
بخشی از قرارداد بسته شده در خصوص شستشوی نما بدون داربست مربوط به تعهدات کارفرما می باشد که به طور مختصر برای شما توضیح خواهیم داد.
در وهله اول هماهنگی با ساکنین و رفع معارض های موجود به عهده کارفرما می باشد. در بحث شستشوی نما تا جایی که امکان دارد ساکنین باید در خانه حضور داشته باشند. حضور ساکنین به طور اخص از این بابت مهم است که مخصوصا برای ساختمان های قدیمی تر امکان ورود کمی آب به داخل محتمل است. لذا می بایست ساکنین حضور داشته و تمهیدات لازم را بیندیشند. البته حضور ساکنین در ساختمان هایی که پنجره های دو جداره دارند خیلی ضروری نمی باشد.
مورد بعدی مهیا نمودن فضای کاری برای پیمانکار علی الخصوص در پشت بام ساختمان می باشد. دلیل این امر این است که تمامی ادوات برای شستشوی نما بدون داربست روی پشت بام قرار می گیرد. همچنین تا حد امکان از رفت و آمدهای غیر ضروری در پشت بام باید جلوگیری به عهمل آید.
مورد بعدی پرداخت اجرت انجام کار می باشد که می بایست طبق قرارداد و در موعد مقرر از سمت کارفرما پرداخت گردد. پیشتر نیز توضیح داده شد که بسته به حجم کار اجرت انجام کار ممکن است طی یک تا سه فقره دریافت گردد.
از دیگر تعهدات کارفرما می توان به تحویل گرفتن کار در موعد مقرر اشاره کرد. ما از کارفرما طبق متنی در قرارداد خواهش میکنیم که کار را مرحله به مرحله تحویل بگیرد و اگر نفصی مشاهده می کند اعلام کرده تا برطرف شود. اهمیت این موضوع در اتمام کار بسیار بیشتر است. چرا که پس از اتمام کار و جمع آوری ادوات برگشت به کار آن هم در کلان شهرها با توجه به بعد زیاد مسافت بسیار سخت خواهد بود.